Digitális térképek a világhálón

összeállította: Balog Éva

Szeged, 2002

Választott témám szerint az internet segítségével kell térképek iránt érdeklődő olvasó igényeit kielégíteni. Hogyan lehetséges ez? Mire van szükség ahhoz, hogy térképpel találkozhassunk elektronikus úton? Már közel két évtizede, hogy Stegena Lajos által írott igen alapos térképtörténeti összefoglaló munkában a jövő útjait latolgatva a szerző a komputeres rajz-automatákat jelölte meg lehetőségként, melyek majd a különféle légi felvételeket fogják kiértékelni és hasznosítani.1 Az azóta eltelt idő őt igazolta, hiszen a digitális térképeket ma már számítógépes rajzprogramokkal és térképszerkesztő szoftverekkel állítják elő.

A hálózaton megjelenő térképeket digitális dokumentumokként értelmezhetjük, mert elektronikus hordozón tárolt dokumentumról van szó, melyet vagy a hálón érhetünk el, vagy önálló fizikai állapotukban is egy könyvtár állományába tartoznak. Ezek vagy már digitális formában készített, valóban digitális dokumentumok, vagy digitális képként rögzített, korábban nem elektronikus úton készített úgynevezett digitalizált állományok.2 A digitális forma lehet szöveg, kép, vagy multimédiás anyag. A térképek lényegében digitális, vagy digitalizált képeknek felelnek meg.

A grafikus, nem karakteres információ kétféle formában tárolható a számítógépen: vektoros és raszteres formátumban. Raszteres formátumban bármilyen grafikus információ tárolható. Ennek lényege, hogy a grafikus információt (kép, térkép, de akár szöveg is) képzeletben egy sűrű rácshálóval fedjük le és megnézzük, hogy mi található az egyes rácspontokban. Ez többféleképpen is megadható, aszerint, hogy hányféle színt, esetleg szürkefokozatot különböztetünk meg. Az így léthozott adatállomány mérete három tényezőtől függ:

- a képi információ fizikai méretétől

- a kép felbontásától (14”-os monitor esetében 640x480 képpont)

- a színmélységtől (az egy rácsponthoz tartozó színinformáció).

Ha a grafikus információt képernyőn szeretnénk megjeleníteni, akkor természetesen figyelembe kell vennünk a monitorok és a grafikus kártyák megjelenítő képességeit is. Erre vonatkozóan léteznek szabványok is, a legismertebb a VGA 640x480 képpontot tud megjeleníteni 16, 256, ill. maximum 16,7 millió különféle színnel. A raszteres formátum előnye az egyszerű bevitel (szkenner, digitális fényképezőgép), hátránya az adatállomány nagy mérete és pl. a térképek esetében az, hogy az egyes térképi elemek nem választhatók szét.

A vektoros tárolási formátum lényege, hogy az egyes rajzi elemeket koordinátáival tároljuk. Ennek a módszernek az előnye, hogy az adatállomány sokkal kisebb helyet foglal el, hátránya viszont, hogy nehezen automatizálható az adatbevitel és lényegesen lassabb a képfelépítés.3

A világháló kialakulását megelőzően a nyolcvanas évek közepén már megjelentek a számítógépes piacon azok a szoftverek, melyek térképeket tartalmaztak. Az ismertebbek közülük a PC Globe, a Global Explorer vagy a National Geographic Picture Atlas of the World.4 Ezek a programok sok tekintetben hasonlítanak egymásra, találunk bennük minden országról egy képernyőnyi térképet és rövid szöveges leírást. Van olyan változat, amely nagy mennyiségű adattal feltöltött névmutatót is tartalmaz, vagy különleges multimédiás elemekkel bővítették állományát. Az első magyar nyelvű digitális atlasz az Elektronikus Atlasz. Vektoros formátumú adatokat tartalmaz, valamint nagy mennyiségű statisztikai adatot és fényképet is.5

A digitális úton előállított térképekkel szemben támasztott igények lényegében megegyeznek a hagyományos térképészeti termékekkel. A térképszolgáltatásnak naprakésznek kell lennie, mert ha nem felel meg a térkép az ábrázolt valóságnak, akkor értékét veszti. Más elvárások érvényesek a muzeális értékű térképek esetében. Itt a problémát a térképek jelkészletének metaadatokkal való leírása jelenti. Ezt a minél nagyobb felbontású szkenneléssel próbálják kiküszöbölni.6

A térképészet nemcsak világviszonylatban, hanem Magyarországon is jelentős átalakuláson ment keresztül. 1990-ig egyetlen térképkiadó létezett a Kartográfiai Vállalat, addig hazánkban az ezredfordulóra közel négyszáz térképes vállalkozás működik!7 Mindez köszönhető a robbanásszerű technikai fejlődésnek hiszen a számítógépes szoftverek és a műholdak által generált adatok elérhetősége lehetővé teszi a kis kiadói vállalkozásoknak is, hogy a piacon fel tudják venni a versenyt tartalom és kivitelezés tekintetében a nagy nevű cégekkel.8

Összefoglalásképpen vegyük számba a most bemutatott új technológiai lehetőség kétségtelen előnyei mellet milyen új problémákat vet fel és milyen feladatokat jelent számunkra. Még nem áll rendelkezésünkre elegendő idő, hogy biztosan megítélhessük az elektronikusan tárolt információk tartósságát, sérülékenységét. Hogy a most javasolt ötven évenkénti újraírásukat lehetővé tegyük meg kell őriznünk azokat a szoftvereket, amelyekkel ezek a dokumentumok készültek. Hiszen ennyi idő elteltével a gyors technikai fejlődés miatt az akkor új szoftverek már fel sem ismerik a most készült digitális anyagokat. Fokozottan érvényes ez a probléma az eleve CD-re írt kartográfiai dokumentumok esetén, mert azok megtekintéséhez akár tíz év elteltével a készítéskor használt hardver és szoftver eszközöknek együttesen rendelkezésre kell állni. Azoknak a könyvtáraknak, amelyek CD másolaton is nyújtanak dokumentumokat szinte “számítógépes múzeumokká” kell válniuk, vagy olyan rendszergazdát kell foglalkoztatniuk, aki időről időre meg tudja oldani az elavult programok frissítését.9

Azt gondolom, hogy ez a kissé borúlátó jövőkép, melyet Plihál Katalin térképtáros elénk vetít csak a felmerülő feladatokat jelöli ki, melyeket a jövő számítástechnikusainak meg kell oldaniuk. A fejlődés útját mindenképpen az elektronika adta lehetőségek felhasználásában látom.

Digitális térképek

Kiindulópontként igénybe vehetünk különféle keresőszolgáltatásokat (www.altavizsla.hu, www.altavisla.com www.goliat.hu, www.google.com, www.heureka.hu www.hudir.hu, www.yahoo.com), illetve megfelelő tematikus linkgyűjteményeket. Ezek közül jó indulási lehetőséget nyújt a www.startlap.hu térképes része a www.terkep.lap.hu oldal, melyen több tucat térképpel és térképészettel kapcsolatos linket találunk, vagy ha nagy nemzeti könyvtárakat keresünk fel, melyeknek térképtárát már digitalizálták, esetleg jó kiindulás lehet az olyan egyetemek, főiskolák weboldala, ahol oktatnak földrajzot, térképészetet.

Munkámhoz én három keresőrendszert használtam a térképeket tartalmazó weboldalak felkutatására, összegyűjtésére (www.hudir.hu, www.altavizsla.hu, www.goliat.hu,). Természetesen időnként akadtak átfedések, de számomra is meglepő módon szinte kimeríthetetlenek voltak a “térképes” oldalak, főleg, ha a különböző nyelvi változatok adta lehetőségekkel is élni tudtam.


1. http://www.hudir.hu

A beírt kereső kifejezés: térkép

Huszonkét találatot adott, ezekből válogattam a következőket.

* http://terkep.kisbolt.hu/terkep/index.html

Ezen a honlapon egy térképkiadással és kereskedéssel foglalkozó céget érhetünk el, a Térképvilág Kft-t. Megismerkedhetünk a teljes profijukkal a főoldal egyes menüpontjaira kattintva, így például az albumokkal, a földgömbökkel, az útikönyvekkel, a térképekkel, az atlaszokkal. Itt olyan listákat kapunk a kiadványokról, melyek tovább nyitható linkekként szerepelnek. Pontos adatokat láthatunk a termékekről és a közvetlen megrendelés lehetősége is adott, de sajnos a kínálatból nem láthatók még csak bemutató jellegű képek sem.

* http://www.stiefel.hu/

A népszerű Stiefel cég honlapjának “Kiadványok” illetve a “Letöltés” menüpontjaiban felsorolt általuk készített és forgalmazott térképek kinagyított formában is megnézhetők, ezzel segítve a vásárolni szándékozók tájékozódását. Ez a WEB oldal is elsősorban kereskedelmi jellegű, a kiválasztott atlaszok, térképek közvetlenül a honlapról megrendelhetők.

* http://www.map.hu/

Hasonló jellegű szolgáltatást nyújt a budapesti Szarvas András Térképészeti Ügynökség. Honlapjukon találunk térképkatalógust megrendelőszelvénnyel, árlistával. Az általuk forgalmazott térképeknek a borítólapját láthatjuk, de térképoldalakat nem közölnek. Nagyon hasznos része a térképek után érdeklődőnek, hogy a főlap utolsó menüjében egy jól összeszedett huszonnégy linkből álló tematikus gyűjteményt találunk, melyben magyar és külföldi térképes WEB lapok címét kapjuk. Ebből az ajánlatból való a következő WEB hely:

* http://www.map.hu/ter-kepek/index.html

Címében hasonló az előzőhöz, de ez egy teljesen másik WEB hely. A készítői önmagukat a következő módon ajánlják: “Térképes hírek, fórum on line, avagy elektronikus folyóirat térképészeknek, térképkiadóknak, térképkereskedőknek, térképhasználóknak, egyetemi hallgatóknak, térképbarátoknak, szóval mindenkinek.”

Ezt az oldalt elsősorban azért válogattam be a gyűjteménybe, mert témájában jól illeszkedik hozzá. Menüsorában lehet az aktuális hírekből válogatni, találunk benne térképészettel kapcsolatos publicisztikát, címjegyzéket, lehetőség van a fórum keretén belül véleményt cserélni és körlevelezést folytatni.

* http://www.topograf.hu/html/magyar/borterkep.htm

TOP-O-GÁF Térképészeti Kft-ként működik 2002 év eleje óta. Számítógépen készített térképeket és térképes kiadványokat készítenek megrendelésre, de egyre több saját kiadványt is jelentetnek meg. Elsősorban az általuk készített és forgalmazott térképek listáját közlik, melyeket közvetlenül meg is lehet rendelni. Kivétel ez alól a főoldalon található “Bortérkép” link, melyben nézhető térképeket is találunk.

Magyarország borvidékeit, illetve három kiemelt magyar borvidék részletes térképét linkekkel lehet megnyitni. Ezek a beszkennelt térképek statikusak, csak menthetőek és nyomtathatóak.

* http://www.mapnet.hu/mn/portal.cfm

Ezt a WEB címet a Geoform cégcsoport működteti, azzal a céllal, hogy a digitális térképészetben jó minőségű, pontos állományokat hozzanak létre. Magyarországon elsőként és egyedüliként biztosít lehetőséget Magyarország teljes területét lefedően térkép interaktív elérésére. Olyan térinformatikai WEB oldal, melynek van térképböngésző része és térképtára is.

Kereső funkciója a legnépszerűbb. A térképen való keresés egyes települések, utcák, közszolgálati és cég adatok elérését támogatja. A keresés a jobb felső fekete nagyító ikonra kattintva indul. A keresés irányulhat egyetlen objektum elérésére, de akár valamiféle közös ismérv alapján együvé tartozó objektumok csoportjára is. A szűrési feltételek pontos megadásával tetszőleges mértékű szűkítés érhető el. Az egyes szöveges jellemzők megadásakor elegendő az adott jellemző kezdő részletét megadni, amelynek ékezethelyesnek kell lennie, de a keresés során a kis és nagybetűk nem megkülönböztetettek. A keresési lehetőségek a következők:

Böngésző - A böngésző segítségével településeket, és utcákat kereshetünk a térképen. Közszolgálati adatok- A közszolgálati adatoknál intézmények, műemlékek és non-profit szervezetek adatai találhatók meg.

Cég adatok - A cég adatoknál az egyes cégek által elhelyezett objektumok találhatók meg. WEB helyek - Települések honlapjai elérhetőek a térképen történő duplakattintással. A térképi tartalom az egyre mélyülő nagyítás alkalmával egyre több információt hordoz. Ez részben abból adódik, hogy az egyes léptékek más-más térképi adatokat, úgymond térképi felbontást tartalmaznak, illetőleg abból, hogy az egyes léptékek tartományában más és más részlete látható a térképeknek, vagy akár csak másként történik az egyes térképi részletek megjelenítése.

Magyarország részletes térképi megjelenítésének alapjait három alapvető, Magyarországon forgalomba került digitális térkép képezi. Az egyik a Magyar Honvédség Térképészeti Hivatala által készített DTA-200, a másik a MATÉRIA adatbázisa, míg a jelenlegi tartalom legtöbb adata az InfoGraph Kft. által készített és forgalmazott Országos Térinformatikai Adatbázis (OTAB).

* http://map.hungary.com/

A Szélrózsa világviszonylatban is az eddigi legnagyobb tudású internetes térkép. Tetszőleges részletességgel képes megjeleníteni egyes földrajzi egységeket, Magyarország földrajzi, vízrajzi, települési, közlekedési adatait, és mindezekhez rendelhető egy sor más információ is (a bemutató változat például a határátkelőhelyekkel kapcsolatos tudnivalókat tartalmazza). Kezelése (a navigálás, nagyítás, kicsinyítés, nyomtatás, keresés) egyszerű és kényelmes, a földrajzi adatokat és a keresett információkat látványosan jeleníti meg. A térkép használatához szükség van egy segédprogramra, mely a böngészőtől függően letölthető.

A "Nagyvárosok szintje", "Városok szintje", "Községek szintje", "Falvak szintje", "Turisztikai szint" gombok a megjelenítés részletességét befolyásolják, megnyomásukra a megjelenítő rendszer automatikusan beállítja az adott részletek optimális ábrázolásához szükséges nagyítást illetve kicsinyítést is.

Keresni csak a települések szintjén lehet, mert azok már részletesen utcákra lebontva nincsenek ábrázolva.

A térképablak és a megjelenítés pozícionálására az iránygombok (Balra, Balra fel, Fel, Jobbra fel, Jobbra, Jobbra le, Le, Balra le) szolgálnak. Egy megnyomásra az ablak az adott iránynak megfelelően fél ablaknyival elmozdul.

Kétféle menüpontot használhatunk: különféle funkciókat ellátó és egyéb tematikus menüpontokat.

Funkciógombok: településkereső, mozgatás, teljes nézet, nagyítás, kicsinyítés, kezdőlap, nyomtatás, stop, információ.

Tematikus menüpontok:

-A Balaton részletes térképe:

A Balaton részletes térképét láthatjuk a gomb megnyomásával a megnyíló böngésző ablakban

-Adatbázis információk:

A gombot megnyomva, majd a megjelenő legördülő menü megfelelő pontját kiválasztva, a térkép különböző objektumairól nyerhetünk információkat. Jelenleg szemléltető jelleggel Magyarország határátkelői szerepelnek rövid leírással az adatbázisban.

-Nemzeti parkok:

A térképen megjelennek Magyarország nemzeti parkjai. A gomb második megnyomására a beállítás törlődik.

-Vasúthálózat:

Az alapbeállításnál látható főbb vasútvonalak mellett az alsóbbrendű vonatközlekedési útvonalak is megjelennek. A gomb második megnyomására a beállítás törlődik.

* http://www.fsz.bme.hu/hungary/geo.html

Ezen a címen a Magyar Honlap angol nyelvű egyszerűsített változatát találjuk. A nyitóoldalon Magyarország földrajzi környezetével kapcsolatos tájékoztató adatokat találunk (terület, elhelyezkedés, magaslati pontok, folyók, tavak) és egy ország térképet, mely mutatja az ország domborzati viszonyait és úthálózatát is. Ha a térképre kattintunk, akkor nagyított változatban jelenik meg hosszanti tengely mentén kettévágva a térkép jobb, vagy bal fele. Itt más kereső funkció, vagy nagyítás, kicsinyítés nem működik.

* http://www.fsz.bme.hu/hungary/homepage_h.html

A "Magyar Honlap" Magyarország legrégebbi WWW szolgáltatása az interneten. 1994 februárjában keletkezett a Budapesti Műszaki Egyetem Folyamatszabályozási Tanszékén azzal a céllal, hogy egy helyen gyűjtse össze a magyarországi internet szolgáltatásokra mutató hivatkozásokat, és ugródeszkaként szolgálva megkönnyítse a navigálást a hálózaton. A Magyar Honlap - a statisztikák szerint - mindmáig az egyik legforgalmasabb WEB hely. Az egyetlen szempontjuk a szerkesztőknek az volt, hogy a szolgáltatás mindenki számára elérhető és jól használható legyen, ezért nem kötötték semmilyen böngésző használatához szolgáltatásuk használatát. A következő linkeket találjuk itt: a nyitóoldalon látható térkép földrajzi áttekintést ad a magyarországi internet információ szolgáltatásokról. A települések neve mellett látható piros háromszögekre kattintva a kiválasztott régió információ-szolgáltatásainak részletes listája jelenik meg. Azon belül találunk a településről térképet is. Például:

* http://www.jate.u-szeged.hu/szeged/terkep/

Ha részletesebb térképet szeretnénk, az egérrel egy pontra kell kattintani és megjelenik annak kinagyított képe.

* http://www.fsz.bme.hu/hungary/budapest/cgi-bin/search

Ez az oldal egész Budapest térképét tartalmazza. A térkép alján lévő mezőbe írva a keresni kívánt közigazgatási egység nevét, megkapjuk annak pontos koordinátáit egy link formájában. Ha rákattintunk, akkor megjelenik az adott kerület felnagyított képe és ott a megadott mezőben kikereshetjük a kívánt helyet.

* http://www.fsz.bme.hu/mtsz/barlang/honlap.htm

A Magyar Természetbarát Szövetség honlapjáról elérhető oldal részletes leírásokat és térképeket tartalmaz Magyarország, Szlovákia, Csehország, Szlovénia, Erdély, Olaszország és Ukrajna barlangjairól.

Az MTSz Barlang Bizottságában évek óta gyűjtik a barlangtúrázással kapcsolatos információkat. Ezek egy része részletes bejárási útmutatókat tartalmazó könyv, túlnyomó többsége azonban innen-onnan fénymásolt anyag; térkép, túrázók által készített beszerelési vázlatok stb., azaz olyan információk, amelyek elősegíti a túrák szervezését. A szerteágazó és sokszínű adathalmaz "kézben tartásához" katalogizálták a leírásokat, valamint a barlangok listáját táblázatokban foglalták össze. A táblázatok az adott karsztterület barlangjairól adnak kivonatos tájékoztatást. A táblázatban feltüntetik a hegység nevét, az ott található barlangok nevét (ez linkként a barlang térképét tartalmazza), méretét (hosszúság, mélység) és megjegyzést a barlanggal kapcsolatban (pl. van-e beszerelési vázlat, ráccsal zárható-e stb.) A térképek jobbgombos kattintással közvetlenül másolhatók word-be és onnan nyomtathatók.

Leírások : a részletes leírásokat és ezek fordítását külön feltüntették.

* http://www.akm.externet.hu/km/terkep/

A Kultúr Market információs szerver egyik tematikus része térképeket is tartalmaz.

“Térképek, atlaszok, rajzok Magyarországról, a XVII-XVIII. századból.” Itt három régi térképet talál a látogató, melyeket kétféle méretben lehet megnézni.

“Térképek, atlaszok, rajzok Magyarországról, a XIX. századból.” Ebben a részben negyvenöt vármegye térképet találunk, melyek 1800-ban ábrázolják az adott területet és még tizenkét különféle tematikájú, szintén a tizenkilencedik században kiadott térképet tartalmaz ez a link. Ha a táblázatban a megnevezés mezőre kattintunk, akkor a térkép nevét és a jelmagyarázatot láthatjuk.

A harmadik nyitható egységben térképeket, atlaszokat, rajzokat találunk Magyarországról, a XX. századból. Ez a rész felépítésében és működésében teljesen megegyezik az előzőekkel

Az itt található térképek másolással a szövegszerkesztő programba illesztve nyomtathatóvá válnak. Itt egyéb funkciót nem építettek be a WEB oldalba.

Az utolsó nyitható rész ebben a tematikus egységben a kapcsolódó honlapok gyűjteménye. Öt linket tartalmaz, melyeken további térképes böngészésre nyílik lehetőség.

* http://www.geox.hu/

A GeoXCode egy on-line szolgáltatás, amely segítségével a felhasználók interaktív térképi megoldásokat tudnak WEB oldalaikban elhelyezni. Az interaktív térkép nem egy statikus szkennelt vagy rajzolt térkép, hanem egy minden lekérés alkalmával újragenerálódó, html oldalba ágyazott kép és hozzákapcsolódó feladat megoldási lehetőség, amely segítségével a térképet mozgatni, kicsinyíteni, nagyítani lehet, illetve a térképen pontot lehet elhelyezni.

A DSM 2003 a ma Magyarországon elérhető legrészletesebb intelligens digitális utcatérkép sorozat. A DSM digitális utcatérkép sorozat fejlesztése 1996 óta folyik. Alapját a Magyar Honvédség Térképészeti Hivatala által készített Digitális Térképészeti Adatbázis (DTA-50) nyújtja. A DSM 2003 térképek nem különálló településenként fedik le az országot, hanem a térkép egy egységes adatbázist jelent, amelyben megtalálható az összes magyarországi önkormányzati vagy állami kezelésben lévő út- és utcaszakasz.

A címkeresés és értékesítési hálózatok mellett ún. tematikus térképek is megjelentek az interneten, amelyre egyik példa az elmúlt évtized országgyűlési választásainak térképe. Internetes térképi megoldások referenciáit találjuk még a következőkben itt felsorolva, melyekből választva címkereső szolgáltatást tudunk kipróbálni. (városrész, utca megjelölés). A magyarországi digitális utcatérképek mellett elkészült Románia Térinformatikai Adatbázisa, Kárpátalja Térinformatikai Adatbázisa, valamint Kolozsvár házszámos digitális utcatérképe.

* http://www.intergraph.hu/

Ezen a címen az Intergraph Magyarország Kft. kereshető fel, mely többek között térinformatikával is foglalkozó cég. Olyan információs rendszerek értékesítését és fejlesztését végzi, amelyek képesek a felhasználók adatainak térbeli elemzésére és megjelenítésére valamint különböző adatbázisok térbeli jellemzők alapján történő integrálására.

A WEB oldal “Térinformatika” menüpontján belépve találjuk az “Alkalmazás” menüpontot, itt továbbhaladva válasszuk a “Térképszerver” fejezetet. Ide négy figyelemre méltó linket építettek be, melyek a következők: Budapest utcanév keresője, Budapest étteremkeresője, Magyarországi kastélyok nyilvántartása és egy nemzetközi linkekből álló bőséges gyűjtemény. Az utcanév keresőben lépésről lépésre haladva vezet el bennünket a program a megoldáshoz. A keresett címet megmutatja részletes és kinagyított, az egész várost ábrázoló térképen is. A részletes térkép mérete változtatható és mozgatható. Az étteremkeresés történhet keresztező utcák, illetve pontos cím alapján. Ebben az esetben a megadott címtől beállított bizonyos távolságra lévő éttermeket kapjuk, beállítható az étterem típusa is (összes, pizzéria, kínai). A kastélynyilvántartás linkje sajnos a próbálkozásomkor nem működött.

Az “Egyéb nemzetközi linkek” alatt öt témakörben összesen több mint harminc újabb web címet kapunk, melyekről itt rövid ismertetést is kapunk. Ebből a felsorolásból választottam a következő címet:

* http://www.buzzlondon.com/

Online londoni információ és útikalauz. Egy virtuális kirándulást tehetünk segítségével Londonba webkamerával, térképekkel, képekkel. A nyitóoldalon látható térképes kereső helynév mezőjét kitöltve kapjuk nemcsak a főváros részletes, információban gazdag térképét, hanem az Egyesült Királyság bármely pontját megkereshetjük segítségével. A londoni térképeket sokféle turistákat érdeklő információval egészítették ki (repterek, vasútállomások, szállás, étterem, bank, látnivalók).

* http://lazarus.elte.hu/hun/index.html

Ismét visszatérve a “HUDIR” kereső által felkínált találatokhoz kaptam az Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi Tanszékének honlapját, melyet a fenti címen találhatunk. A nyitóoldalon található a térképgyűjtemény linkje “Magyar térképtörténet” felirattal. Ezen az oldalon a bal felső sarokban megjelenő kis térképre kattintva juthatunk a térképtárhoz. Itt két muzeális térkép( Magyarország, illetve Erdély első nyomtatott térképe) digitális változatát láthatjuk, melyek nagyíthatóak és nyomtathatóak is.

Ennek a WEB oldalnak nagy értéke, hogy további térképgyűjtemények linkjeit is elhelyezték rajta. Így az Országos Széchényi Könyvtár Térképtáráét és még további tíz külföldi könyvtárét. Ezekre a linkekre kattintva az adott intézmény térképgyűjteményéről is kapunk információkat és digitális térképeket is kereshetünk bennük.

A Térképtudományi Tanszék nyitólapján érdemes egy másik linket is megkeresni, ez a “Térkép” tematikus egységben található: “Térképek a WEB magyar részén” elnevezést kapta. A közvetlen címe a következő:

* http://lazarus.elte.hu/hun/moterkep.htm

Ez az oldal a WEB-en hozzáférhető hazai térképek lelőhelye, azaz tartalmazza az ELTE Térképtudományi Tanszék “Térképoldalak” webszerverén található térképeket, illetve a más hazai webszervereken talált térképekre való hivatkozásokat. Kilenc link alatt tematikus elrendezésben (Kárpát-medence, régiók, települések, megyék, városrészek, régi térképek, tájfutó térképek, domborzatárnyékolások) több mint száz térképet találunk. Közülük ki kell emelni egy kísérleti térképet a “Magyarország autótérképét”:

* http://lazarus.elte.hu/moterkep/mb.htm

Ennél az egy térképnél építettek be a rendszerbe kereső funkciót. A többi térkép mindegyikében vagy csak a megjelenítés és a mentési, illetve a nyomtatási funkció az összes használható lehetőség. Az autótérkép esetében a bal felső sarokban látható egy kis méretű Magyarország térkép, melyet keresztül metsz egy szélességi és egy hosszúsági tengely. Az ezek találkozásában látható piros négyzetre kattintva megjelenik a képernyő nagyobbik részét lefedő térképrészlet. De működik emellett egy betűrendes településnév jegyzék, melyből a kiválasztott település nevére kattintva kapjuk meg a keresett térképrészletet. Irányjelölő nyilakkal lehet a térképeket minden égtáj irányában mozgatni. A településlista csak a mai Magyarország területén fekvő 3127 önálló települést tartalmazza (1998-as állapot).

* http://lazarus.elte.hu/gb/linkek.htm

Térképészeti tárgyú linkeket gyűjtöttek ide nagy számban a világ minden tájáról az interneten. A következőkben innen válogattam néhány fontosabb címet.

* http://www.mhtehi.gov.hu/oszk/terkepek.htm

A magyar hivatkozások közül ki kell emelni az Országos Széchényi Könyvtár Térképtárának gyűjteményét. Harminc témakörben találunk beszkennelt régi térképeket. Jelenleg a hálón bemutatott térképek nem a teljes állományt képezik, mert azok a művek, amelyek a dobszkenner palástjára valamely okból nem rögzíthetők - mert például kartonra vannak vonva, vagy nagyobbak 841x1189 mm-nél -, a digitalizálásból kimaradtak

Az egyes témákon belül összesen közel négyszáz, a 16-18. századi Magyarországot és Erdélyt ábrázoló térképet tettek elérhetővé. 2002 második félévében még további 200-250 szelvény publikálását tervezik.

Az egyes térképek megjelenésekor közlik a térkép térképtári jelzetét, méretét, szerzőjét, kiadóját, készítésének idejét.

JPG vagy BMP képként a felhasználói felület nagyon puritán, viszont minden böngészővel és operációs rendszerrel használható. Java appleten keresztül áttekinthető felhasználói felületet biztosít, első használatkor automatikusan letöltődik, de csak a java támogatást biztosító böngészőkkel használható. Lehetőség van a kép mentésére több féle formátumban, valamint a nyomtatást is támogatja. Használata azonban csak Microsoft Internet Explorer vagy Netscape böngészőkkel lehetséges. Netscape böngésző használata esetén a plug-in letöltése a LizardTech Inc. honlapjáról lehetséges.

A szkennelt térképek adatbázisában történő keresés jelenleg fejlesztési stádiumban van. A tervek szerint még ebben az évben tervezik a próbaüzemet.

* http://www.cgrer.uiowa.edu/servers/servers_references.html

Az ELTE linkgyűjteményének külföldi web-helyeket bemutató részéből érdemes ellátogatni a fenti címre. Itt ugyanis az Egyesült Államokbeli Iowa egyetemének térképgyűjteményébe juthatunk, mely logikusan rendszerezett térképállományokat tesz elérhetővé. A nyitóoldalon már választhatunk témát, hogy milyen jellegű térképeket szeretnénk megnézni (világtérkép, Amerika természetrajza, államai, városai, történelmi térképek stb.). Mindig egyszerű továbblépésekkel juthatunk a térképekig, melyek méretét és részletességét tovább lehet növelni. A történeti térképgyűjteményekből még egy címet innen is választottam megnézésre a British Library térkép részlegét.

* http://www.bl.uk/

A nyitólap keresés mezőjébe beírtam a “map” kifejezést és így jutottam el a térképtárhoz. Itt az Egyesült Királyság több mint négymillió térképét, atlaszát, térképészeti könyvét őrzik. A gyűjtemény a tizenötödik századtól napjainkig tartalmaz anyagot. Vannak kéziratos térképek is. De megtalálhatunk az állományukban modern térképeket is. Az itt összegyűjtött anyag egy része már digitalizált és a hálózaton elérhető, az adott kis minta ikonra kattintva kapjuk meg a kinagyított térképet. Nagyon szép gyűjtemény, érdemes megnézni.

* http://www.sunysb.edu/libmap/nymaps.htm

Szintén régi térképeket tartalmaz ez a New York állami térképtörténeti gyűjtemény. A legrégebbi térkép 1556-ból való. Minden felsorolt évszám egy-egy link, mely a térképet tartalmazza bibliográfiai adatokkal és bőséges történeti háttérrel.

* http://www.nypl.org/research/chss/map/map.html

Ugyancsak amerikai ez a web hely is, a New Yorki Nyilvános Könyvtáré. Az oldalt lefelé görgetve találjuk meg a “Map Division Collection” pontot, ahol térképeket tartalmazó linkeket építettek be. A térképtár anyagának részletes bemutatását térképekkel illusztrálták, de a teljes anyag nem látható a hálózaton még.

* http://www.loc.gov

A világ egyik legnagyobb könyvárának az amerikai Kongresszusi Könyvtárát találjuk ezen a címen. A térképtárhoz a következőképpen juthatunk: a nyitóoldal “index A-Z” menüpontjában az “M”-et választjuk, innen lefelé görgetve az oldalt találjuk a “Map” -listát. Tizenegy nagy témakör köré csoportosították az anyagot. Főként az amerikai történelem egyes eseményei adják az egyes csoportok kialakításához a rendezőelvet. Linkeken való lépkedéssel tudunk az állományban barangolni. Az itt látható térképek csak nagyíthatóak, keresőrendszer nincs hozzájuk rendelve.

* http://web.comlab.ox.ac.uk/oxinfo/maps/index.html

Ezen a WEB oldalon több tucat térkép linkjét találjuk Oxfordról, Oxford környékéről, Londonról, az Egyesült Királyságról, Európáról és a világról. Vannak közöttük történeti jellegűek és a jelent ábrázolók is. Mindegyik térképről rövid ismertetést is adnak a link mellett.

* http://www.terkepcentrum.hu

A Térképcentrum a GISInfo térinformatikai honlap részét képezi. A GISInfo egy független szakmai fórum, mely a térinformatika iránt érdeklődők kiinduló pontjává vált. A Térképcentrumban megtalálható Európa, Magyarország és Magyarország 3150 településének térképe. A kiválasztott település térképének megjelenítésekor a településsel kapcsolatos egyéb információkat is kapunk, pl.: adatok a településről , a település Magyarország térképén, vasúti menetrend, esetleg a település hivatalos honlapja. Ezek a térképek nagyíthatók, kicsinyíthetők, nyomtathatók, e-mail-ben elküldhetők. A körbe zárt nyíl jel segítéségével rögzíthető egy térképi pozíció és annak hivatkozása, áttekintő képe beépíthető weblapokba. Négyféle képméret állítható be kívánság szerint: 280 x 280; 520 x 400; 760 x 520 illetve 1000 x 1000 pixeles bontásban.

A nyitóoldalon találunk egy felsorolást a használható térképtípusokból és egy “Térkép keresőt”, melyben kereshetünk magyar települések térképeit, településeket Magyarország térképén és budapesti címeket pontos kerület, utca, házszám megjelöléssel.

Érdemes emellett a GISInfo nyitóoldalának “Katalógus” menüpontjára is rákattintani, mert az itt beépített kereső segítségével rendkívül bőséges adatokat kaphatunk térinformatikával és térképészettel kapcsolatban. A következőkben az itt kapott címekből válogattam.

* http://www.gisinfo.hu/index.asp?go=catalog&cid=30&tipus=G

A térinformatikával és az önkormányzatokkal kapcsolatos WEB helyeket gyűjtötték össze. Térképszerverrel kapcsolatosan harminchárom hazai és külföldi ajánlatot adtak. Innen választottam a következő külföldi címkereső szolgáltatást:

* http://www.digitalcity.com/

A kezdőoldalon egy link segítségével kiválasztottam a keresett államot, azon belül a várost. Az ekkor megjelenő oldalon a keresés mezőbe beírtam a “map” kifejezést és kaptam egy térképekre vonatkozó linket, melyet megnyitva egy az adott városra vonatkozó pontos címkereső űrlapot találtam. Ennek kitöltése után megjelent a keresett helyet tartalmazó térképrészlet. Ez a térkép mozgatható, mérete változtatható, alján egy kapcsolódó linkkel útvonaltervet kérhetünk az általunk kikeresett helyhez.

Szintén a GISInfo katalógusából való a következő cím:

* http://www.esri.com/

(Environmental System Research Institute ) Ez az 1969-ben alapított kaliforniai székhelyű Környezeti Kapcsolatokat Vizsgáló Kutatóintézetből létrejött cég, mely ma az egyik legbefolyásosabb térinformatikai szoftverházzá vált.

A nyitóoldal baloldali menüsorában található a térképek menüpont. Innen továbblépve egy új WEB oldal nyílik ki, mely a következő:

* http://www.geographynetwork.com/

Itt szintén a bal oldalon láthatunk egy menüsort, melyben szerepel a “maps” kifejezés. Ezen belül különféle tematikájú (városok Kanadában, utcatérképek, időjárási térkép, műholdas térkép) nézhetők meg (“View map”) és tölthetők le. A képernyő jobboldalán található egy gyorskereső, ennek a megfelelő mezőit kitöltve kapjuk a keresett hely térképi megjelenítését. Az így kapott térkép mérete változtatható, mozgatható, nyomtatható.

* http://www.gis.com/

Ez a portál szintén az ESRI honlapjáról való menüből való. Amerikai cég fejlesztése, találunk benne térképes galériát bemutató növelhető méretű térképekkel és rengeteg információt a GIS-ről. Van egy keresője is a “GIS Jump Station” menüpont alatt, de használatának megértését sajnos nyelvi hiányosságaim nagyon megnehezítették. Még egy fontos szempont amiért beválogattam ezt a címet is, innen, a főoldalról érhető el egy nagy tekintélyű történelmi gyűjtemény, mely David Rumsey nevét viseli, digitálisan feldolgozott változata. Ez az első kitüntetést kiérdemelt WEB oldal az interneten, kitűnő ötleteiért és megoldásaiért.

* http://www.davidrumsey.com/

A gyűjteményt közel húsz éve hozták létre, 18-19. században Amerikában készült minden földrészt ábrázoló, különféle típusú térképekből. Több mint 6400 darabból áll. A digitalizálást öt éve kezdték el. Az eddig elkészült anyagot háromféle változatban lehet megtekinteni, ha a nyitóoldal baloldali menüsorának “View the collection” pontját választjuk. Az első belépőknek az “Insighte Browser” változatot javasolják. Ha ezt használjuk, kapunk egy keresőt is, mely meggyorsítja a gyűjteményben való tájékozódásunkat. Csak ki kell választanunk a keresni kívánt országot, földrészt, várost és megkapjuk a róla szóló térképek listáját. Ebből kiválasztva bármelyiket, megjelenik annak nagyított változata, melyen még további térképes műveleteket végezhetünk.

* http://www.esri.com/data/online/esri/wobmselect.html

A következőkben visszatértem a GISInfo katalógus által javasolt WEB oldalakhoz. a Fent látható cím ebből a listából való. Itt egy világtérkép jelenik meg az ESRI szerverén, melyben országok szerint lehet lekérni a térképeket, de a magasabb földrajzi szélességeken a vetületi torzítás igencsak érezteti hatását. A megjelenített térképpel a hagyományos funkciókat elvégezhetjük (léptékváltás, egy részlet kiemelése, mozgatás). Nem jellemző az interneten megjelenő térképekre, hogy külön térképjeleket alkalmazzanak, ezt itt azonban megtaláljuk.

* http://www.visitbritain.com/uk/maps/

Ez a hivatalos idegenvezetői utazási oldal Nagy Britanniáról. Funkciójának megfelelően az ide látogató turisták érdeklődésére számot tartó információk bőséges tárházát találjuk meg rajta. A nyitólap baloldali menüsorában találjuk a “Search our map” menüpontot, mely egy összetett interaktív térképes oldalt tartalmaz. A megjelenő térképen láthatjuk Nagy Britannia hét régióját, bármelyikre kattintva annak részletesebb képét kapjuk. Ezen láthatóak az egyes tartományok települései, ha az így feliratozott térkép bármely pontját megjelöljük, az adott település térképét kapjuk. Ennek mérete változatható, mozgatható és különféle jól értelmezhető ábrákkal jelölt turistákat érintő információkkal bővíthető. Érdemes kipróbálni, a keresési variációk szinte végtelen sorát nyújtja az idelátogatónak.

* http://www.cadmap.hu/

A CadMap Számítástechnikai és Szolgáltató Kft, mely digitális térképi állományok készítéséhez szükséges technológiák kidolgozásával, adatbázisok tervezésével, elkészítésével, meglevő digitális térképek javításához, felújításához szükséges technológiák kidolgozásával, digitális térképművek karbantartásával, javításával foglalkozik. Honlapjukon a következő térképek bemutató változatát találjuk:

* A Környezetgazdálkodási Intézet megbízásából elkészítették a kármentesítésre kijelölt területek 1:10000 méretarányú topográfiai térképek digitális változatát és 1:1000 méretarányú digitális térképeit

* A Honvédség Térképészeti Hivatal megbízásából elkészítették a DTA-200 országos digitális térképmű a Magyar kiegészítését és felújítását

* A VITUKI ARGOS Stúdió megbízásából elkészítették a Szigetköz 1:10000 méretarányú digitális topográfiai és területhasználati térképeit.

* A VITUKI Consult Rt. megbízásából elkészítették Veresegyház 1:500 méretarányú digitális közműtérképeit

* A Magyar Honvédség Térképészeti Hivatal megbízásából elkészítették a DTA-200 külterületi digitális térképművet

* A VITUKI ARGOS Stúdió megbízásából közreműködtek a digitális belvíztérkép elkészítésében

* A VITUKI Consult Rt. megbízásából elkészítették Magyarország vízgyűjtő területein lévő árvízi öblözetek és kazetták digitális térképét

* A VITUKI ARGOS Stúdió megbízásából elkészítették az 1:50000 méretarányú digitális belvíztérképet

Sajnos a honlap “Munkáink” menüpontja alatt lévő oldal szöveges mezőinek színezése nem sikerült jól, mert nagyon nehéz az egyes térképek címét elolvasni. Az itt kiválasztott térképek statikusak szinte csak bemutató jellegűek.

* http://www.terkeptar.hu/

A WEB oldalon megjelenő cégismertetőből kiderül, hogy a Térképtár Kft. célja a térinformatika területén Magyarországra vonatkozó komplett szolgáltatások nyújtása. Ez a cég a Magyarország ÚtInfo rendszer kiadója és értékesítője. Az ország településeinek a nagy részéről a Magyarország ÚtInfo CD-ROM megjelenéséig vektorgrafikus, digitális térkép nem is létezett, így jelentős űrt is tölt be a kiadvány. A térképek frissítése egy központban történik, amely kiküszöböli a több forrásból beszerzett térképek eltérő aktualitását. A Magyarország ÚtInfo rendszer alapeleme minden esetben egy CD-ROM, mely tartalmazza a térképeket és a kezelőszoftvert. Emiatt sokakban felmerült a kérdés már, hogy miért nem interneten indítják meg ezt a szolgáltatásunkat. A jelenlegi elégtelen adatátviteli sebesség mellett, ilyen komfortos térképkezelési szolgáltatást nem lehet nyújtani. A nyitóoldal menüsorában található “ÚtInfo rendszer” pontra kattintva részletes elemzést és használati útmutatót kapunk a CD-ROM kiadványról, mely innen a cég WEB oldaláról közvetlenül is megrendelhető

* http://www.geog.byu.edu/

A vancouveri székhelyű mormon Brigham Young University Földrajzi Fakultásának honlapját találjuk a fenti címen. Saját térképes felületet nem találtam, de a nyitóoldal “ Links” menüpontja segítséget jelenthet térképek keresésében. Itt ugyanis olyan linkeket gyűjtöttek össze, amelyeken különféle amerikai földrajzi társaságokat, utazási oldalakat és egyéb térképeket is tartalmazó oldalakat érhetünk el.

* http://wwwflag.wr.usgs.gov/ (sic!)

Itt az Egyesült Államok földtani áttekintésének -United States Geological Survey- WEB oldalát találjuk. Hogy térképet találjunk, a következő utat kell bejárnunk: A felső menüsor “Mapping” pontjára kattintunk, majd az így megjelenő oldalt görgetve, annak vége felé találjuk a “Mappig Library and Publications” feliratot. Ezen belül adott egy link “Mapping Library and Historical Map Archives”, ide kattintva jutunk el a térképtárba. Ennek hozzávetőlegesen félmilliós állományát az 1880-as évek elejétől kezdték gyűjteni, anyagát napra készen frissítik. A megjelenő térképek léptéke változtatható. Az USGS térképes szolgáltatás érvényben lévő térképeinek megtekintéséhez egy linkkel átirányítják az idelátogatót egy másik WEB oldalra, mely a következő:

* http://www.terraserver.com/

A megjelenő menüsorban válasszuk a “Seach” pontot, így egy kereső mezőt kitöltve - város és ország megjelöléssel - egy listát kapunk a kiválasztott területről. Különféle műholdas és légi felvételek felhasználásával készítenek térképeket különböző képi felbontásban a Terraserver cég munkatársai. A cégismertető szerint tervezik az egész Föld ilyen módon történő feltérképezését. Jelenleg több, mint hatvan ország településeiből lehet választani. Bár ezt az ígéretet a próbálkozásaim nem teljesen igazolták, mert csak a jelentősebb amerikai városokról kaptam a keresés eredményeképpen műholdfelvételeket.

* http://www.fernwww.de/reiselinie/index.php3

Európa városait lehet megadni a keresőrendszernek kiinduló és végállomásként. Néhány másodperc múlva részletes útitervet kapunk az útvonalat érintő országutakról, irányokról, a távolságok és a megtételükhöz szükséges idő feltüntetésével. Ezt a címet szintén a GISInfo katalógusának ajánlatai közül választottam ki.

* http://www.geo.u-szeged.hu/HOT/geogdeps.html

Ezen a címen a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajz Tanszékére látogathatunk el.A világ minden tájáról összesen hatvanöt országból találunk itt egyetemi földrajzi tanszékek címeit, melyek között szerepelnek térképészettel foglalkozók is. Különösen nagy számú az Egyesült Államok és Németország egyetemeit összegyűjtő rész. Nagy értéke ennek a WEB oldalnak, hogy minden egyes földrajzi tanszéknek link formájában tartalmazza a címét.

* http://www.geo.u-szeged.hu/gis/

Ennek az oldalnak megnyitásával a hazai és külföldi térinformatika képviselőinek egyfajta tematikus gyűjteményét találjuk. A képernyőn megjelenő menüsorban találunk egy térképek feliratút, mely mögött egy meglehetősen bőséges térkép és mapszerver-gyűjteményt találunk. Külön csoportosítva a magyar és a külföldi szervereket. Egy hasznos kiindulópontként egészen jól felhasználható és a kapcsolódások kapcsolódásai és azok kapcsolódásai stb. segítségével valószínűleg a fél világ bebarangolható.

Ezekből a kapcsolódásokból válogattam néhányat:

* http://nationalatlas.gov/natlas/natlasstart.asp

Itt az Egyesült Államok interaktív nemzeti atlaszát találjuk, témakörönként (mezőgazdaság, éghajlat, élővilág, környezet stb.) meghatározva az időszakot lehet különféle atlaszokat választani. Ezek mindegyike mozgatható, léptéke változtatható.

* http://www.sna.se/webatlas/index.html

Itt Svédország nemzeti atlaszát találjuk. A nyitóoldalon választhatunk tematikusan térképeket, illetve Svédország minden régióját teljes részletességgel feldolgozó 1:700.000-es léptékű térképeket a “SNA map of Sweden” menüpont alatt. Ezeken a térképeken is elvégezhetjük a hagyományos térképhasználati funkciókat. Egyszerűen, érthetően felépített weboldal.

* http://iam.classics.unc.edu/

Ezen a WEB oldalon térképeket kérhetünk le az ókori Mediterráneum területéről az ókori drámák, történelmi események színhelyeiről. A nyitólap “Atlas” menüpontján belül találunk az ókori Rómáról és Görögországról térképet. Ugyanitt egyéb linkekkel eljuthatunk más hasonlótémájú gyűjteményekhez, mint például a következő:

* http://www.unc.edu/depts/awmc/

Az Észak Karolinai Egyetem Ókori Térképgyűjteménye. Már a nyitóoldal kínál nagyítható tárképeket leírásokkal. Valamint szintén linkek segítségével tudunk a gyűjtemény további részében barangolni.

* http://stadtplan.goettingen.de/plan.html

Ezzel a címmel visszatértem a szegedi Természeti Földrajz Tanszékének linkjeihez. Nagyon jól használható várostérkép Göttingenről. Egy skálán beállítható, hogy milyen nagyításban szeretnénk a térképet nézni. Van utcanév keresője, melyet az ábécé betűinek kiválasztásával a megjelenő listából tudunk kiválasztani. Egyéb információkat is szolgáltat a rendszer, ami egy ilyen nagyváros estében elengedhetetlen. Például közintézmények, kulturális intézmények, információs pontok, parkolók. Külön menüpontban beállíthatjuk, ha csak a belvárost akarjuk böngészni és lehetőség van a kiválasztott hely légi felvételről való szemlélésére is.

* http://www.map24.com/map24/

Magas szintű szolgáltatásokkal felszerelt térképes szerver. Tizenöt nyugat-európai ország részletes térképét tartalmazza. Van benne utcanév kereső rendszer is. A fővárosokról és kilenc egyéb nagyvárosról a nyitóoldalon lévő felsorolásból közvetlenül eljuthatunk az adott térképhez. A térképek mindegyike turistákat érdeklő információkat is tartalmaz, mozgatható, léptéke változtatható.

* http://mappe.libero.it/mappe/index.jsp

Ez egy széleskörű olasz keresőrendszer. A nyelvet bíróknak alapvetően ajánlható, bár jól érthető jelrendszere alapján nyelvismeret nélkül is használható.

* http://mappe.virgilio.it/tcol/home.jsp

Szintén olasz nyelvű keresőrendszer, mely Olaszországot mutatja be. A bal oldalon két oszlopban, melyek tovább bővíthetőek, válogathatunk mindenféle kategóriából, hogy mit jelenítsen meg a térkép. Itt is működik utcanév kereső, a nagyítási és a kicsinyítési lehetőség is adott.


Ezek után áttértem egy mási keresőrendszer használatára, mely a következő volt:

2. http://www.altavizsla.hu

A beírt kereső kifejezés: térkép

Megoldásként 573 565 találatot kaptam. Mivel ez túl nagy találati arány, ezért az origo katalógusából választva kifejezést szűkítettem a keresés körét. Itt az “Intézmények, adattárak”, “Adattárak, lexikonok, szótárak”, “Térképek” tematikus egységeken át haladva jutottam el a harminckilenc találatot eredményező megoldásig. Ezt már átlátható mennyiségnek ítéltem meg. Természetesen esetenként találtam megegyezéseket az előző keresővel, a HUDIR-ral talált WEB oldalakkal. A következőkben az újabban megtalált oldalakból való válogatás következik.

* http://bpterkep.index.hu/

Ezt a WEB oldalt a BudapestMap üzemelteti. A nyitóoldal bal oldalán kétféle keresésre alkalmas területet találunk, lehetőség nyílik Budapest területén pontos cím keresésére és ugyanitt működik egy kategória szerinti keresés is. Ez tizenegy féle kategóriát határoz meg, melyek a következők: államigazgatás, egészségügy, étel-ital, közlekedés, kultúra, oktatás, pénzügy, sport, szórakozás turizmus, üzlet. Ezek bármelyikére kattintva a képernyő jobb oldalán látható térképen megjelennek az egyes intézmények. Lehetőség van adott cím közelében lévő tömegközlekedési útvonalak megjelenítésére, illetve távolságmérésre. A grafikus térképen, könnyedén böngészhetünk, a kezelést segítő nagyító, kicsinyítő ikonok segítségével. Továbbá bármikor kinyomtatható az aktuális térképi állapot.

Az ikonsávban a távolságmérés jelére (kis vonalzó) kattintunk. Majd a térképen a kezdőpontnál megnyomjuk az egér jobb gombját, a végpontig húzzuk, és ott elengedjük, a kurzor mellett megjelenik a két pont közötti távolság kilométerben. A távolságmérő állapot kikapcsolásához nyomjuk meg a jobb egérgombot. Ha a kategóriaböngészés közben vagy a keresés eredményeként egy találatot a térképre helyeztünk akkor arról további információkat kaphatunk, ha az ikonsorban a kijelölés gombot megnyomjuk, majd a térképen lévő objektumon kettőt kattintunk. a felugró ablakban megtudhatjuk például egy moziról, a címét, telefonszámát és a jegyeinek az árát.

Ez a WEB-es oldal kitűnő tájékoztatást és eligazítást ad a városba látogatóknak, hogy mi hol található és mit érdemes felkeresni.

* http://www.dimap.hu/cegunk.html

A DIMAP a térképet készítők vállalkozása, 1994-től betéti társaságként működnek. Legfőbb törekvésük, hogy a szabad piacon igényes tartalmú és esztétikus külsejű térképekkel jelenjek meg. A DIMAP túlnyomórészt saját ötleteit valósítja meg, de megrendelésre készít információs és reklámtérképeket a megbízók kívánságai szerint. Első kiadványuk olyan Erdély térkép volt, melyen a településnevek először íródtak két ill. három nyelven (románul, magyarul és - városoknál - németül is). Erdély témaköre azóta is a DIMAP önálló megjelenésű kiadványainak egyik legfontosabb eleme. Magyarországon az elsők között tért át a digitális térkép-előállítási technológiára. Térképeik nagy részét digitális formában is árusítják. A “Kiadványaink” linkre kattintva találjuk meg a digitális térképeket. Ezek olyan állományok, hogy segítségükkel a felhasználó saját igényeinek megfelelően készítheti el térképeit. Használható térképészeknek nyomtatott kiadványaik alapanyagául, reklámgrafikusoknak háttér-térképként, web-oldal készítőknek internetes prezentációkhoz és még számos egyéb célra. A leggyakrabban keresett digitális térképek felsorolását találjuk ezután. Jellemzőek a Magyarország egészét, a megyéket, a nagyobb városokat, azok belvárosait bemutató térképek.

A főoldal egyik menüjét még érdemes kipróbálni, a “Linkek” feliratút. Itt újdonság volt számomra két külföldi cím, melyeket térképbarátok figyelmébe ajánlottak. Az egyik a texasi austini egyetem könyvtárának, melyet Perry-Castaneda Könyvtárnak neveznek a térképgyűjteménye:

* http://www.lib.utexas.edu/Libs/PCL/Map_collection/Map_collection.html

A gyűjtemény teljes állománya több mint 250.000 darab, online katalógussal (UTNetCAT) állománya kereshető, 5000-nél több térkép digitálisan is feldolgozott. A térképcsoportok felsorolásának végén találunk még egy további lehetőséget a térképek világában való barangolásra az “Other map link”-et.

A DIMAP másik ajánlata a Microsoft által fejlesztett Encarta Reference Library nevű sok térképes oldallal támogatott interaktív multimédiás oktató program, mely a következő címen érhető el

* http://encarta.msn.com.

Itt látható a programból egy bemutató változat is és kereskedelmi “felület” is tartozik a részletes program ismertetőhöz, mely segítségével az megvásárolható.

* http://nu.hu

Ez egy utazási WEB oldal, melynek menüsorában találtam a “Linkek” menüt, ahonnan két változatos funkciókkal felépített térképes oldalhoz jutottam. Az egyik a :

* http://www.expedia.com/Default.asp

Ez egy utazási profillal rendelkező oldal. A nyitóoldal felső menüsorából a “Maps” fülre kattintva két lehetőségünk adódik, vagy általunk megjelölt amerikai települések pontos címét tudjuk általa megkeresni, vagy a világ bármely települését kereshetjük az általunk kiválasztott térképen. Mindkét esetben egy űrlap kitöltése után jelenik meg a térkép, mozgatható minden irányban, küldhető, menthető, nyomtatható.

Pontos és részletes útvonaltervet készíttethetünk segítségével Európa és Észak-Amerika bármely két pontja között (azonos kontinensen maradva!).

A kiválasztott térképeket, útvonalakat még egy külön erre a célra készített menüpontban (“My maps and routes”) össze is lehet gyűjteni.

Most térjünk vissza a korábbiakban említett másik linkre, melyet a http://nu.hu című utazási oldal ajánlott:

* http://www.shellgeostar.com/share

A Shell cég által működtetett szolgáltató oldalon szintén találhatunk térképes menüket, az előzőekhez hasonló módon szintén lehet térképen keresni egy adott helyet, vagy útvonaltervet kérni az útvonalra vonatkozó különféle igények beállításával. Az úgynevezett “Célállomások felfedezése” menüpont pedig szintén térképen eligazítva mutatja meg egyes nyugat-európai helyek nevezetességeit és idegenforgalmilag fontos információit. Az itt használt térkép is változtatható léptékű.

* http://web.szote.u-szeged.hu/in1st/rosa/hirek/1999/ujdons99.htm

Visszatérve az altavizsla kereső által összegyűjtött ajánlatokhoz választottam ki ezt a WEB oldalt. Itt a Természetbarát Szövetség turistaútjairól kaphatunk térképes információkat. Az itt behívható térképek statikusak, egyediségük a térképjelzetekben van, mert minden típusú túraútvonal fel van rajtuk tüntetve. Sajnos nem minden azonos szintű link tartalmaz térképet, próbálgatással jó néhányra azért rá lehet akadni.

* http://mappoint.msn.com/UK/

Itt a Microsoft világhálón működő szolgáltató oldalának térképes csatornáját találjuk. Három menüpontból választhatunk: az elsőben pontos ország és fölrész választásával és a keresett településnév beírásával megkapjuk az optimális léptékű térképét, melyet tovább kicsinyíthetünk, nagyíthatunk, mozgathatunk. A megjelent térkép e-mailban küldhető, nyomtatható, és menthető. A második menüpont a térképek tára, ahol a világ bármely pontjáról (ország, település, vagy közigazgatási egység) szintén behívható egy űrlap kitöltésével térkép. A felhasználót segíti a térkép alatt lévő “keresési tanácsok” menüpont. A főoldal harmadik választható funkciógombja az “Útvonalterv”. Itt szintén ki kell választani egy kiinduló és egy végpontot, be lehet állítani, hogy milyen mértékegység szerint kérjük a megoldást, a leggyorsabb, vagy a legrövidebb változatot kérjük-e. Ezek után válaszként egy térképen bejelölt útvonalat kapunk, ami szintén másolható, küldhető és menthető.

A MapPoint főoldalán a kereső mezőket követően összeállítottak egy a Microsoft által forgalmazott egyéb térképes termékek gyűjteményét. Ebből az egyiket próbáltam ki a Microsoft térképes programcsomagja, a MapPoint ®Europe. Ennek 2002-es európai kiadása található a következő címen:

* http://www.microsoft.com/office/mappoint/europe.asp

Adatokat és térképeket tartalmaz tizenegy dél- és nyugat-európai országról. Találunk benne 4.8 millió kilométernyi úthálózatról térképet és 325.000 különféle érdekeltségű pontot, üzleti élettel kapcsolatos információt. Részletes optimális útiránytervet készít egész Európára kiterjedően

* http://www.mapquest.com

MapQuest egy új módszer, hogy közlekedési információkat kapjunk a számítógépünkre. A Palmra töltött applikáció mutatja a kívánt közlekedési irányokat. A kanyarokat tartalmazó térkép szövegesen is megjeleníthető. A MapQuest képes több útvonal tárolására is. A világ nagyobb városait meg lehet segítségével keresni, illetve Kanada és az Egyesült Államok városairól is kereshető benne térkép. Erre a két országra kiterjedően használható az útvonal készítő szolgáltatásuk is. A megadott indulási és célpont között meghatározzák a legrövidebb, a leggyorsabb útvonalat. Ezek a térképek mindegyike mozgatható, léptéke változtatható, menthető, küldhető, nyomtatható.

* http://www.mapstore.com/

Ezt a WEB oldalt az előzőekben bemutatott szolgáltatás egyik ajánlataként találtam. A MapQuest cég által forgalmazott térképeket, atlaszokat itt lehet megrendelni. Az árulistához mellékeltek mutatvány térképeket, melyeket nagyítva is meg lehet tekinteni.


A következőkben a harmadik keresőszolgáltatás ajánlataiból válogattam:

3. http://www.goliat.hu

A használt kereső kifejezés: stadtkarte

A magyar web-en nyolcvannégy oldalon talált ilyen kifejezést a rendszer.

* http://www.stadtplan.net/home.html

Ez egy rendkívül pontos, teljes részletességre törekvő németországi térképes szolgáltatás. A képernyő bal felső sarkában választhatunk, hogy milyen kategóriájú térképen szeretnénk böngészni (várostérképek, tartományok, speciális térképek, teljes Németország). Egy betűrendes listából ezután kiválasztjuk a keresett helyet, pl. egy város nevét, amely a lista alatt elhelyezett kicsinyített Németország képén is mutatja, hogy az hol van és a város nagyított képe is megjelenik e képernyő jobb oldalán. Ha városokon belül keresünk, akkor a Várostérképek kategóriát választva, szintén kiválasztjuk a betűrendes listából a vizsgált települést, majd megkapjuk annak utcaneveit ábécé rendben listázva, ebből választva megkapjuk a várostérképen azt a részt, ahol a keresett rész található. A kis térképen ekkor a város teljes térképét láthatjuk, ott bejelölve az adott helyet. Működik egy városokra érvényes cégismertető és egy az adott városra érvényes információs bázis linkekkel bővítve.

* http://www.stadtplandienst.de/map.asp?sid=d5e7e9ae5cb459e77559caa970837870&city=berlin

Ez egy olyan szintén Németország településeire használható térképes kereső rendszer, amelynél egyszerre lehet beállítani a listából kiválasztott várost, utcát, pontos címet. A kiválasztott pontot a teljes várostérképen is bejelölik. Lehet változtatni a térkép lépétkét és minden irányban mozgatni is. A megjelenő térképet lehet nyomtatni és innen közvetlenül megvásárolni is.

* http://www.huebis-reisen.de/frisco6.html

Itt egy utazási oldal címét találjuk. A képernyő baloldalán lévő menüsorból különféle utazási célpontokból Amerikában, Európában és a Maldiw-szigeteken választhatunk és azokról kapunk mindenféle információt és térképeket is áthatunk. Elsősorban idegenforgalmi érdeklődésre számot tartó oldal.

* http://premium.telemap.de/

Ezen a címen egy német városkeresőt és útvonaltervező szolgáltatást találunk. Ha a felkínált lehetőségekből a városkeresést választjuk, akkor egy pontos cím beírására alkalmas mezőt kapunk, melyet ha csak részben tudunk kitölteni segítő utcanév listát is felkínál számunkra a rendszer. Innen megadva a pontos címet már részletes térképet kapunk három európai ország (Nagy Britannia, Németország, Spanyolország) bármely városáról, attól függően, hogy a nyitóoldal jobb felső sarkában milyen nyelvet állítottunk be. Ezek a térképek mozgathatóak léptékük változtatható.

* http://maps.yahoo.com/

Itt a yahoo.com keresőrendszer térképes szolgáltatását találjuk. Tizenegy európai ország, valamint Kanada és az Egyesült Államok városainak adatait töltötték be rendszerükbe. Egyszerűen használható a program, a képernyőn megjelenő adatlap kitöltésével kapjuk meg a keresett hely térképét. Az így kapott kép mérete változtatható, mozgatható. A térkép mellett megjelenő menüsorban olyan szolgáltatást is találunk, mellyel két megadott cím közötti eljutási lehetőségeket megkaphatjuk.

* http://www.kidsweb.at/

Egy különféle életkorú gyermekeknek és fiataloknak szerkesztett osztrák weboldalt találunk ezen a címen. A nyitólapon választhatunk életkor kategóriát, találunk lexikont és egy Bécsre vonatkozó térképet. Válasszuk ezt a ikont: ”WienWeb”! A megjelenő kép bal oldalán Bécs kerületeit látjuk felsorolva, ezekből választva juthatunk el egy-egy kiválasztott területhez. Ennek részletes térképét a kerületet láthatjuk a határoló utcák megjelölésével. A térkép alatt lévő menüsorból különféle kategóriákból választva az adott területre vonatkozó minden fontos információt is megkapunk fotókkal illusztrálva. Fiataloknak nagyon hasznos weboldal.

* http://www.karlsruhe.de/

Karlsruhe német város weblapja érhető itt el, mely baloldali menüsorában lévő “Stsadtplan”-ra kattintva juthatunk el a város térképéhez. Itt először ki kell választanunk, hogy milyen kategóriát szeretnénk használni, majd megkapjuk a térképet. Beállíthatjuk a térkép léptékét, kérhetünk kicsinyítést, nagyítást és lehetőségünk van a kitöltött űrlap segítségével pontos címkeresésre is. Ekkor a képernyő jobboldalán lévő nagyobb térképen láthatjuk a keresett címet, illetve a bal oldali kis várostérképen is bejelölik ezt a pontot.

Ugyanennél a keresőszolgáltatásnál maradva kipróbáltam a : map kifejezést is.

Erre huszonöt találatot kaptam.

* http://www.nationalgeographic.com/maps/

A világhírű természetrajzi magazin térképes szekciójának honlapját találjuk itt. A baloldali menüsorból válasszuk a “Map machine” pontot! Az ekkor megjelenő képen szintén a baloldalon választhatunk térképtípust (Föld, Egyesült Államok, utcatérképek, történelmi térképek, 191 nemzet zászlóiról egy összeállítás és felvételek a Marsról). Ezek a kategóriák linkekként szolgálnak és a keresés további szűkítésére adnak módot. Használata egyszerű, mindig a felkínált lehetőségekből kell választani. A kapott térképek itt is mozgathatóak, kicsinyíthetőek és nagyíthatóak.

* http://www.adventurecycling.org/

Ez egy eléggé speciális webhely, de különlegessége folytán mindenképpen érdemes ellátogatni ide. Az Egyesült Államok kerékpárosainak weboldalát találjuk itt. Sok őket érintő információ mellett egy bőséges térképgyűjteményt is tartalmaz, melyet egy linkkel nyithatunk meg: a “Cyclosource” egységen belül a “Map” link. Itt tizenegy nagy témakörből választhatunk útirányt, majd azokon belül kisebb területre vonatkozó térképeket kapunk. Az összesen több mint 25 ezer mérföldet kitevő útvonalakról részletes leírásokat és jellemzéseket is olvashatunk. A térképek innen közvetlenül megrendelhetőek.

* http://www.scit.wlv.ac.uk/ukinfo/uk.map.html

A wolverhamptoni egyetem úgynevezett “érzékeny” térképes oldala. Az Egyesült Királyság felsőoktatására vonatkozó adatokat tartalmazó térkép, melyen különféle kategóriákból választhatunk, melyeket azután kívánságra beállít a program. Bőséges jelmagyarázattal ellátott, jól követhető rendszerű térkép. A honlap térkép alatti részében további hasznos linkeket találunk a felsőoktatással kapcsolatban és térképekre vonatkozóan.

* http://www.streetmap.co.uk/

Ennek a weboldalnak a segítségével könnyen kereshetünk különféle címeket az Egyesült Királyság teljes területén. Öt szervert futtat a program. Kezelése egyszerűen elsajátítható, a keresőmezőbe csak bekell írni a keresni kívánt nevet, melyet lehet pontosítani is. Majd megkapjuk az adott hely részletes térképét, mellyel minden szokásos digitális térképes műveletet elvégezhetünk.

* http://yp.bellsouth.com/yp/layout/layout1.jhtml?from=yp&page=real&mousetrap=Q1=yp|Q2=real|Q3=****|Q4=C|Q6=C|Q8=5|Q14=0%2C243|Q18=null|Q19=null|Q20=null|Q21=real|Q22=null|Q31=Select+Landmark|Q32=A|Q34=false|Q40=false|A1=null|A2=false|R2=true|R4=25|R5=1|R7=false|G1=66808392|M7=F&_requestid=9843

Itt egy elsősorban az üzleti életre vonatkozó amerikai honlapot találunk. Információs szolgáltatásaikat azzal egészítették ki, hogy az egyes cégek, vagy cégcsoportokról térképes lelőhely-bemutatót is adnak. A nyitólap baloldali menüiben találjuk a”Maps and Directions” pontot, ahonnan a megfelelő űrlap kitöltése után megkapjuk a kívánt digitális térképet.

* http://store.pastpresent.com/

Egy floridai muzeális térképeket gyűjtő térképtár anyagának bemutatóját találjuk itt. A gyűjtemény közel harmincezer darabos, ezek egy része a hálózaton is megtekinthető. A választható témák, melyek szerint csoportosították az anyagot a képernyő bal oldalán láthatóak. Ebből mindig egy-egy újabb kattintással juthatunk el a térképekig. Ezekről részletes leírást is kapunk és fel is tudjuk nagyítani őket teljes képernyő nagyságúra. Szép, tartalmas gyűjtemény az Egyesült Államok történetét bemutatandó.

* http://nauticalcharts.com/

Tengerészeti térképgyűjtemény. A képernyő felső részén megjelenő tizennyolc kategóriából válogathatunk bőséges információkkal ellátott térképekből, melyek a hajózással, a vízi élővilággal, halászattal stb. kapcsolatosak és Amerika különféle égtájainak vizeit találhatjuk meg benne. Ezeket innen közvetlenül meg lehet rendelni, de láthatóak bemutató példányok is.

* http://www.channel4.com/history/microsites/B/blackhistorymap/

A Channel 4 tévécsatorna világhálón megjelenő oldalát találjuk ezen a címen. Ázsia és Fekete-Afrika történetének térképei láthatjuk a Brit-szigetek történetén keresztül. Kereshetünk a megjelenő térképen, a térkép felett elhelyezett mozgó időszalagon és vagy témát megjelölve a kereső mező kitöltésével.

* http://www.dean.usma.edu/history/dhistorymaps/MapsHome.htm

Az Egyesült Államok Katonai Akadémiájának térképtárába látogathatunk el ezen a címen. Több mint ezer térképet őriznek itt nemcsak Amerika háborús történeteiről, hanem egyéb világméretű katonai konfliktusokkal kapcsolatban is. A nyitóoldal “Atlases” menüpontján juthatunk be a gyűjteménybe, ahol tizenegy témakörből választhatunk magunknak látnivalót. Innen már szintén csak a témának megfelelően összegyűjtött térképek sorozatából kell választanunk és láthatjuk az adott dokumentumot, melyet még egy kattintással teljes képernyő méretűre nagyíthatunk. Minden témakörnél a térképek felsorolása előtt találunk egy jelmagyarázatot, ami az adott témán belül érvényes csak. Nagyon alapos, látványos gyűjtemény.1 Stegena Lajos: Térképtörténet, 3. átdolg. kiadás. Bp. 1983. 168.

2 Könyvtárosok kézikönyve. 4. kötet. Határterületek. Szerk.: Horváth Tibor - Papp István. Bp. 2002. 176.

3 Zentai László: Digitális atlaszok, térképek. http://lazarus.elte.hu/hun/dolgozo/zenail/publ/95-foldr.html

4 Zentai László: Digitális világatlasz magyarul. http://lazarus.elte.hu/hun/buszke/elat/gkcikk.htm

5 Zentai László: Digitális atlaszok, térképek. http://lazarus.elte.hu/hun/dolgozo/zenail/publ/95-foldr.html

6 Golden Dániel - Tóth tünde - Turi László: Virtuális örökkévalóság: objektumok a digitális könyvtárban, TMT. 54. évf. (1998) 8-9. sz. 311-312.

7 Szarvas András: Néhány érdekesség az ezredforduló magyar térképészetérről és térképkereskedelméről. http://map.hu/ter-kepek/krakko/krakkowmagyar.doc

8 Szarvas András: Térképes helyzetjelentés. http://www.map.hu/ter-kepek/terkepek2001-ben/index.html

9 Képek digitalizálási lehetőségei a könyvtárakban. Egy konferencia tanulságai. Plihál Katalin: Kartográfiai dokumentumok állományvédelme digitális technológia alkalmazásával. Könyvtári figyelő. 2001.1. sz. 62-66.