Joó Gyöngyi:
A turul játék


Ez a közel 100 éves sportjáték nagy hagyományokra tekint vissza a Tisza partján, Szegeden. Innen indult hódító útjára a szegényebb társadalmi réteg megfizethető, de élvezetes játéka a turul.

A játék szabályait 1903-ban ismertette és adta ki, majd szabadalmaztatta Halácsy Antal akkori játék-, torna- és vívómester. Akkoriban népszerűsítő körútra indult az ország számos nagy városába a Magyar Torna Egylet (MTE) keretén belül, de sehol máshol nem vert gyökeret az országban csak a Tisza parti fövenyen.

1958-ban Dr. Thékes István és Bohata József játék szeretetükről tanúskodva újra kiadták ezt a sajátosan magyar játékot, melynek megújult neve akkor már röptenisz volt. A játék virágkorát az 1960-as években élte, mely a munkásság körében volt a legnépszerűbb. A nyár kedvelt sportjátékává fejlődött és a város számos versenyt szervezett. Akkoriban legalább tizenöt pálya volt a döngölt ártéri homokban, mely kiváló talaj ehhez a sporthoz. Így fejlődött a nyár kedvelt sportjátékává és maradt fenn napjainkig a dél-alföldi területen.

A játék rövid szabály leírása:

A játéktér egy 5x10 m-es sík terület, melyet egy 2 m magasságú háló oszt ketté. A játékot egy keményfából - tölgy, bükk, kőris, cseresznye stb.- esztergált körecset formájú ütővel és teniszlabdával játsszák 6 pontig, női egyéniben 2 nyert szettig, férfi egyéniben, párosban és vegyes párosban 3 nyert szettig. Egy-egy játszmát két pont különbséggel lehet csak megnyerni. ( pl: 6:4-re vagy 7:5-re.)

Az adogatás valamelyik sarok pontról történik mindkét lábbal a talajon állva, az alapvonalon kívülről. Történhet átlósan vagy egyenesen, a labda megüthető alulról vagy felülről egyaránt. A labda az ütő felületet csak egyszer érintheti (duplázás nincs), a párok egymás között nem passzolhatnak. A játék sajátos szabálya, hogy mindig annak kell adogatni aki az előző labda menetet elvesztette. Ez egyedi taktikát von maga után, hiszen az adogatás nem előny " mint a teniszben " hanem hátrány. Ebből következik, hogy aki a játszmát elveszti az kezdi a következő játékban az adogatást.

A röptenisz néven is ismert játék ma is kiválóan alkalmas szabadidő sportként a szervezet rekreálódására. Előnye, hogy az egész család vagy bármely korosztály számára hasznos időtöltést jelent. Az ütő karbantartást nem igényel, a pálya kis területen elfér és szinte bárhol felállítható, a szabályok egyszerűek bár egyediek. Az ütő és a labda első találkozása azonnali sikerélményt ad a különböző korú játékosok számára. Ezért nagyon kedvelt játék ma is Szegeden, ahol kiskertekben is játssza kicsi és nagy egyaránt.

1994-től a két évente megrendezésre kerülő Nemzetközi Testnevelő Tanári Konferencián a szerző számos alkalommal bemutatta ezt a rég feledésbe merült sportjátékot a külföldi és hazai szakemberek számára.

1996 óta a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar Testnevelés és Sporttudományi Intézetében már tantárgy keretén belül oktatják a leendő testnevelők, rekreátorok és sportszervezők számára ezt a speciálisan magyar sportjátékot.

2000-ben a NTT Konferencián 42 résztvevővel megrendezésre került az I. (nem hivatalos) TURUL Világbajnokság a következő országok részvételével: Olaszország, Belgium, Kanada, Tajvan, Horvátország és Magyarország.

Szerző/oktató: Joó Gyöngyi szakvezető és testnevelő tanár,

SZTE JGYTF. KAR Gyakorló Ált.Isk.

e-mail: gyongyijoo@yahoo.com